Akvarellmålningar

Collage av målningar för Konst på väg

Att måla med akvarell (vattenfärg) är en sidogren i min verksamhet. Eller ett fritidsintresse om man så vill. Men ska det bli något gjort måste jag lägga hela min själ i arbetet annars blir det ingenting. Den stora skillnaden jämfört med uppdragsverksamheten är att här bestämmer jag själv vad jag vill måla. Jag kan se bilder för mitt inre, eller få idéer av något jag sett. Innan jag tecknar ner det bearbetar jag bilden i huvudet och försöker tänka ut hur den ska utföras. Det kan ta ett tag, allt från några dagar till månader och år.

Målning i akvarell.
Akvarell, ”Skruvat”, 2017.

När det sedan är dags att få allt på papper börjar jag ofta med enkla frimärksskisser. Ett slags komponerande för att fastställa perspektiv, proportioner och utsnitt. Hittills har jag haft full kontroll över bilden men nu är det dags att börjar måla! Då börjar kampen, hoppet och tvivlet. Jag måste ta hänsyn till de våta ytorna och den tid det tar innan dessa torkar. Färgerna måste ibland läggas på i en viss ordning och det kräver planering. Men hela tiden söker jag, och bejakar, effekten av det oplanerade.

Just kombinationen av planering och kontroll å ena sidan, och resultatet av okontrollerbara chansningar är tjusningen med akvarellmåleriet. Ibland blir det bra, ibland sämre. Men det blir aldrig som man tänkt sig.

Jag deltar varje år sedan 2009 i Konst på väg, en konstrunda arrangerad av Tierps kommun där besökarna under fyra påskdagar kan besöka ett stort antal konstnärer runt om i kommunen. I november 2015 kunde min första separatutställning ses i konsthallen på Tierps bibliotek. År 2001 delade jag och min fru Eva på väggarna i en utställning, också det i biblioteket i Tierp.

< Tillbaka